Bleka missfärgad tand

Innan du bestämmer dig för att bleka dina missfärgade tänder ska du alltid ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist. Kom ihåg att endast legitimerade tandläkare har den kunskap och utbildning som krävs för att du ska få en bra behandling vid en blekning av en missfärgad tand. Med deras yrkeskompetens i ryggen så kan de avgöra huruvida en säker behandling med efterfrågat resultat går att uppnå. En varning utfärdas således till de som väljer att genomföra en blekning av en missfärgad tand av en person som saknar den adekvata utbildningen som krävs.

Kanonpris på Dentaworks Tandblekning 395 kr
Simplesmile Hemblekning, 395 kr, Köp online här

Skulle du utföra en blekning av en missfärgad tand hos en lekman saknar den personen ofta kunskap om verkningsmekanismer, riskerna samt bieffekter i och kring munhålan vilket kan ge oönskat resultat.Behandlingsmetoden vid en blekning av en missfärgad tand är varierande på grund av flera faktorer. Det kan exempelvis vara mängden av missfärgning, vilken behandlingstid man önskar, hur mycket blekningen av en missfärgad tand får kosta samt huruvida man tidigare genomgått en tandblekning. Det är bra att på ett tidigt stadium konsultera sin tandläkare vad en eventuell tandblekning av missfärgade skulle kosta. På så sätt slipper du att få en obehaglig överraskning när tand blekningen väl är utförd. Det finns två sätt att utföra blekning av missfärgade tänder på. Antingen kan du välja hemblekning eller tand blekning hos en tandläkare. Ett besök hos tandläkaren tar ungefär en timme. Först gör tandläkaren en färgtagning av den ursprungliga färgen. Ditt tandkött och dina slemhinnor skyddas med ett material och ett så kallat blekningsgel läggs på dina tänder. Därefter är en lampa är aktiv under 3 x 20 minuter eller 3 x 15 minuter. Lampan bleker under denna tiden de missfärgade tänderna.

När behandlingen är slutförd har tänderna blivit i genomsnitt åtta nyanser ljusare. Tandläkaren har också eventuellt gjort avtryck för hemblekningsskenor som du får hemskickade. Om du vill bleka dina missfärgade tänder hemma i egen takt är hemblekning något för dig. Hemblekning fungerar också bra om man vill förbättra resultatet efter en tidigare blekning av missfärgade tänder. Du får en anpassad blekningsskena, tillverkad i mjuk plats, som fylls med gel och därefter appliceras över tänderna. Innan du gör detta måste dock denna behandling vara godkänd av en legitimerad tandläkare eller tandhygienist. Annars riskerar man att behandlingstiden blir fel. Skulle du vara osäker på huruvida din hemblekning av missfärgade tänder har blivit bra är det rekommenderat att man gör ett återbesök hos sin tandläkare eller tandhygienist. Behandlingen kan se lite olika ut. Du kan hembleka dig 30 minuter, två gånger om dagen, eller så kan du hembleka dig när du ligger och sover. Vanligt är att behandlingstiden i genomsnitt ligger på sju till tio dagar. Detta ger dig två till tre nyanser ljusare tänder. Hemblekning är jämförelsevis en ganska billig behandlingsmetod. Till skillnad från tandkrämer, som endast tar bort fläckar, så blir faktiskt dina tänder vitare, med tand blekning.

Det är vanligt att man vill bleka sina tänder om man är snusare eller rökare. Kaffe, te och rött vin gör också att dina tänder får missfärgningar och blir brunare. Tänk på att om du har tandfyllning av komposit eller porslin så matcher den färg du haft innan tand blekningen. Därmed kan bli tvungen att byta dina fyllningar efter en tand blekning. Samma sak gäller för proteser och porslinskronor. Innan du påbörjar en tand blekning bör du ha lagat eventuella hål. Annars riskerar du infektioner och ilningar då blekmedlet kan tränga in i håligheterna. Om du har extra känsliga tänder eller lider av någon tandköttsjukdom bör du också undvika att bleka dina missfärgade tänder. Detta gäller också om du är gravid eller ammar. Det finns nämligen inga studier som visar att det skulle vara ofarligt för barnet att utsätta dig för att bleka en missfärgad tand.