Missfärgade tänder

Att man får missfärgningar på sina tänder kan bero på flera olika saker. Först och främst kan tanden vara skadad på något sätt. En skadad pulpa kan exempelvis ge missfärgning inifrån tanden. Kaffe, te, rödvin, läsk, soja, vissa kryddor och tobak, samt en del läkemedel kan också göra att du får missfärgade tänder. Det enklaste sättet att bli av med sina missfärgningar på tänderna är att bleka dem. Står du i begrepp att bleka dina tänder ska du alltid ta kontakt med en tandläkare innan du börjar. Var också medveten om att det är naturligt att tänder får en mörkare nyans ju äldre man blir. Dessutom kan tandemaljen missfärgas. Om man bortser från externa missfärgningar så finns det även andra faktorer påverkar färgen på våra tänder.

Kanonpris på Dentaworks Tandblekning 395 kr
Simplesmile Hemblekning, 395 kr, Köp online här

Somliga föds helt enkelt med gulare dentin. Även olika sjukdomar kan ha en negativ inverkan. Du förebygger missfärgningar på tänderna enklast genom att se till att hålla tandytan ren. Vidare kan en tandhygienist kan hjälpa dig att putsa bort tandsten och beläggningar som du inte får bort med tandborsten. De missfärgningar som sitter djupt är nämligen inte möjliga att ta bort på egen hand. Om man väljer att bleka sina tänder för att ta bort missfärgningar finns det olika behandlingsmetoder. Din tandläkare kan bleka enstaka tänder inifrån eller så kan din tandläkare bleka dina missfärgade tänder med blekgel eller laser. Först undersöker tandläkaren dina tänder och ditt tandkött.

Om du har missfärgade fyllningar sedan tidigare så måste dessa också göras om för att resultatet ska bli bra. Resultatet är också beroende av hur många dagar du bleker dina missfärgade tänder. Normalt uppnår man goda resultat med tänder som missfärgats av rökning och kaffe. Är orsakerna mediciner eller stora amalgamfyllningar bli resultatet inte lika bra. Resultatet av tandblekning är heller inte en permanent. Det kan variera hur länge en tandblekning håller i sig. Man brukar dock räkna med från dryga året upp till fyra år. Mycket beror på vilka typer av vanor du har. Om dina missfärgningar är orsakade av en viss typ av kost eller nikotinanvändning så bör du tänka efter och två gånger för att lägga om dina vanor. Var medveten om att en del missfärgningar kan vara svåra att bleka utan att det blir fläckigt.

Det är lättare att bleka missfärgade tänder som har en gul ton än de missfärgade tänder som har en grå ton. Blekning av missfärgade tänder ersätts inte av tandvårdsförsäkringen. Således står du för hela kostnaden själv. Det är därför viktigt att du hör dig för om priset för att avlägsna missfärgningarna på dina tänder. Om du får besvär efter en tandblekning, som inte går över efter något dygn, böra du söka vård. Samma sak gäller om du märker förändringar på slemhinnor och tandkött som inte är övergående.