Tand blekning

Innan du bestämmer dig för att bleka dina tänder ska du alltid ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist. Var medveten om att endast professionella tandläkare har den kunskap och utbildning som krävs för att du ska få en bra behandling vid en tand blekning. Med deras yrkeskompetens i ryggen så kan de avgöra huruvida en säker behandling med efterfrågat resultat går att uppnå. En varning utfärdas således till de som väljer att genomföra en tand blekning av en person som saknar den adekvata utbildningen som krävs. Skulle du utföra en tand blekning hos en lekman saknar den personen ofta kunskap om verkningsmekanismer, riskerna samt bieffekter i och kring munhålan vilket kan ge oönskat resultat. Med en tand blekning blir alla tänder ljusare. Behandlingsmetoden vid en tand blekning är varierande på grund av flera faktorer. Det kan exempelvis vara hur graden av missfärgning, vilken behandlingstid man önskar, hur mycket tand blekningen får kosta samt huruvida man tidigare genomgått en tand blekning.

Kanonpris på Dentaworks Tandblekning 395 kr
Simplesmile Hemblekning, 395 kr, Köp online här

Det är bra att på ett tidigt stadium konsultera sin tandläkare vad en eventuell tand blekning skulle kosta. På så sätt slipper du att få en obehaglig överraskning när tand blekningen väl är utförd. Det finns två sätt att utföra tand blekning på. Antingen kan du välja hemblekning eller tand blekning hos en tandläkare. Ett besök hos tandläkaren tar ungefär en timme. Först gör tandläkaren en färgtagning av den ursprungliga färgen. Ditt tandkött och dina slemhinnor skyddas med ett material och ett så kallat blekningsgel läggs på dina tänder. Därefter är en lampa är aktiv under 3 x 20 minuter eller 3 x 15 minuter. Lampan bleker under denna tid tänderna. När behandlingen är slutförd har tänderna blivit i genomsnitt åtta nyanser ljusare. Tandläkaren har också eventuellt gjort avtryck för hemblekningsskenor som du får hemskickade.

Om du vill bleka dina tänder hemma i egen takt är hemblekning något för dig. Hemblekning fungerar också bra om man vill förbättra resultatet efter en tidigare tand blekning. Du får en anpassad blekningsskena, tillverkad i mjuk plats, som fylls med gel och därefter appliceras över tänderna. Innan du gör detta måste dock denna behandling vara godkänd av en legitimerad tandläkare eller tandhygienist. Annars riskerar man att behandlingstiden blir fel. Om du är osäker på huruvida din hemblekning har blivit bra är det rekommenderat att man gör ett återbesök hos sin tandläkare eller tandhygienist. Behandlingen kan se lite olika ut. Du kan hembleka dig 30 minuter, två gånger om dagen, eller så kan du hembleka dig när du ligger och sover. Vanligt är att behandlingstiden i genomsnitt ligger på sju till tio dagar. Detta ger dig två till tre nyanser ljusare tänder.

Hemblekning är jämförelsevis en ganska billig behandlingsmetod. Till skillnad från tandkrämer, som endast tar bort fläckar, så blir faktiskt dina tänder vitare, med tand blekning. Det är vanligt att man vill bleka sina tänder om man är snusare eller rökare. Kaffe, te och rött vin gör också att dina tänder får missfärgningar och blir brunare. Tänk på att om du har tandfyllning av komposit eller porslin så matcher den färg du haft innan tand blekningen. Därmed kan bli tvungen att byta dina fyllningar efter en tand blekning. Samma sak gäller för proteser och porslinskronor. Innan du påbörjar en tand blekning bör du ha lagat eventuella hål. Annars riskerar du infektioner och ilningar då blekmedlet kan tränga in i håligheterna. Lider du av känsliga tänder eller någon tandköttsjukdom bör du också undvika att bleka dina tänder. Samma sak gäller om du är gravid eller ammar. Det finns nämligen inga studier som visar att det skulle vara ofarligt för barnet att utsätta dig för en tand blekning.