Tandblekning biverkningar

De biverkningar som kan uppstå i samband med tandblekning är till stor del beroende av vilken metod som du använder. Men de flesta metoder som används vid tandblekning är dock säkra och inte skadliga. Ibland kan vissa känna en isande känsla när man dricker något som är varmt eller kallt. I regel försvinner emellertid detta ett par dagar efter man avslutat sin tandblekningsbehandling. Går känsligheten däremot inte bort rekommenderas en period med fluorbehandling.

Kanonpris på Dentaworks Tandblekning 395 kr
Simplesmile Hemblekning, 395 kr, Köp online här

Om irritationen eller sår bildas under tandblekningen ska du direkt avbryta behandling till dess att irritationen upphört. Skulle dessa problem forstsätta ska du ta kontakt med en tandläkare innan du fortsätter med din tandblekning. När du bleker dina tänder ska du hålla dig till de instruktioner som givits. En överdriven behandling kan nämligen skada dina tänders emalj och nerver. Tandköttet kan bli irriterat om den kommer i kontakt med blekningsgelen. Har du hål i tänderna kan blekningsgelen komma i kontakt med tandens inre och därmed orsaka en inflammation. Se därför till att alltid laga dina tänder hos en tandläkare innan du går igenom en tandblekningsbehandling. Om du har fyllningar av komposit eller porslin så ska du vara medveten om att dessa fyllningar inte kommer att blekas. Således bör du höra efter hur mycket det kostar att få dessa fyllningar utbytta innan du bleker dina tänder.

Om du har amalgamfyllningar i dina framtänder så kan tänderna komma att bli gröna. Du ska därför ersätta dessa fyllningar innan du bleker tänderna. Tandsten bör också tas bort innan om effekten av tandblekningen ska bli god. Att korrigera detta i efterhand kan bli mycket dyrare än man tänkt sig från början. Det har inte gjorts några studier på gravida eller ammande. Därför ska man undvika att bleka sina tänder om man är gravid eller ammande. När lampa används vid tandblekning ska alltid särskilda skyddsglasögon användas. Denna föreskrift gäller både för patienten och personalen. Ljuset kan nämligen skada ögonen.

Det saknas dock fortfarande långtidsstudier på effekterna av tandblekning. Därför kan man med fog säga att eventuella bieffekter på lång sikt inte är ett utrett kapitel. Enligt vissa studier kan karbamidperoxid påverka frisättningen av kvicksilver från amalgam. Då du bleker dina tänder hemma så kommer blekningsgelet i kontakt med de mjukvävnader som finns i munnen och det går inte att undvika att man sväljer lite. Då karbamidperoxid är en oxidant är frågan huruvida en tandblekning medför en ökad risk för cancer eller om det påverkar arvsmassan. Vid djurförsök har man funnit motsägande resultat. För att vara på den säkra sidan bör ha man allt tala med expertis innan man bleker sina tänder.